دانلود متن کامل پایان نامه ارشد – ۲-۷ تدوین رسالت سازمان، چشم انداز و ارزش ها – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
۲-۵ چارچوب به اجرا در آوردن تحقیق
با توجه به تعریف پروژه مبنی بر پیاده سازی سیستم مدیریت عملکرد متوازن (BSC) در بانک تجارت، در مرحله اول در بخش مدیریت و برنامه ریزی منابع انسانی سازمان مستقر و با تشکیل یک گروه کاری اعضای این بخش متشکل از ۳ نفر به بررسی استراتژی این سازمانپرداخته شد. پس از بررسی استراتژی و مطالعات موضوعی در زمینه سازمان هایی که سیستم های مدیریت عملکرد را پیاده سازی میکنند این مطرح شد که آیا سازمان فوق آمادگی اجرای چنین سیستمی را دارا است یا خیر؟ قبل از اینکه نتیجه گیری کنیم که یک نظام مدیریت عملکرد متوازن در بالاترین سطح، بهترین گزینه برای شما است، باید معیارهایی را برای این تصمیم مهم مورد نظر قرار دهیم. عناصر متعددی به انتخاب یک واحد سازمانی مناسب برای اولین نظام ارزیابی متوازن کمک میکند. این معیار در شکل ۳-۱- نشان داده شده است.
روش ارزیابی متوازن
نیاز به ارزیابی متوازن
حوزه سازمانی
منابع
اطلاعات
حمایت مدیران کلیدی واحدی
حمایت مدیران ارشد
وجود استراتژی
شکل۲- ۴-هفت معیار برای انتخاب واحد سازمانی جهت آغاز کار توسعه ارزیابی متوازن
از نظر ارائه کنندگان رویکرد کارت امتیازی، این کارت ابزاری جهت شفاف کردن استراتژی و چشم انداز سازمان و همین طور انتقال آن به کارکنان سطوح مختلف و ایجاد تفاهم و هم سویی بین مدیران واحد ها و سطح های مختلف بر استراتژی سازمان میباشد. هدف های به کار گرفته در سنجش و ارزیابی عملکردهای مختلف باید بیانگر استراتژی و چشم انداز واحد سازمان باشند. (پل آر. نیون، ۱۳۸۶).
بر مبنای این روش برای شناخت آمادگی در پیاده سازی سیستم ارزیابی عملکرد سازمان، نتایج زیر به دست آمد:
-
- آشنایی اعضای بانک تجارت با این پروژه
-
- تمایل قابل توجه مدیریت در ارزیابی عملکرد بانک تجارت،
- همکاری های لازم در جهت پیشرفت پروژه.
۲-۶ پروژه تدوین استراتژی
همزمان با جمع آوری اطلاعات پروژه، گروه اجرایی دیگری به تکمیل و تدوین استراتژی سازمان، تحلیل نقاط قوت و ضعف، فرصتها و مخاطرات سازمان، چشم انداز و مأموریت سازمان بر طبق الگوی زیر پرداخت. همان طور که در شکل ۳-۲ مشاهده می کنید، پس از تدوین مأموریت، ارزش ها، چشم انداز و استراتژی سازمان، نوبت به روش ارزیابی متوازن و طرح نقشه استراتژی در روند پیشبرد استراتژیک میرسد، سازمان به موفقیت و رسیدن به نتایج استراتژیک خواهد رسید (کاپلان و نوترون ۱۳۸۶).
اهداف شخص چه کارهایی لازم است که شخص انجام دهد؟
اهداف کلی و برنامه هاچه کارهایی نیاز است که انجام دهیم
کارت امتیازی متوازنسنجه ها و تمرکز بر استراتژی
ارزش ها چه چیزی برای ما مهم است.
چشم انداز ما میخواهیم چگونه باشیم؟
نقشه استراتژی تفسیر استراتژی
استراتژی برنامه ما برای فعالیت چیست؟
مأموریت علت وجودی ما چیست؟
شکل۲- ۵-روند اجرای مدیریت استراتژیک در سازمان
برای بررسی مأموریت سازمان، ارزش های سازمان، چشم اندازها و استراتژی های سازمان، مدل های گوناگون برنامه ریزی استراتژیک بررسی شده و از بین آن ها برای بانک تجارت، مدلی خاص بومی شد.
۲-۷ تدوین رسالت سازمان، چشم انداز و ارزش ها
بیانیه رسالت و چشم اندازهای سازمان، سندی است که یک سازمان را از دیگر سازمان های مشابه جدا میکند. رسالت و چشم انداز های سازمان، بیانگر ارزش ها و اولویت ها آن، قابلیت های رقابتی ویژه و طیف فعالیت های سازمان از نظر محصول، مشتری و بازار است. در این عبارت، رسالت به محدوده عمل، قابلیت های رقابتی، ارزش ها و اولویتهای فعلی سازمان و چشم اندازهای سازمان بدین صورت است که در ابتدا باید افق برنامه ریزی استراتژیک سازمان تعیین گردد. سپس محدوده عملکرد فعلی و آتی سازمان تدوین میگردد. البته تدوین دقیق و صحیح این موارد مستلزم مطالعات محیطی و داخلی سازمان است. بدین منظور نوعی ارتباط بین تنظیم رسالت و چشم انداز و تجزیه و تحلیل محیطی و داخلی سازمان در فرایند مدیریت استراتژیک سازمان وجود خواهد داشت.(بختیاری ۱۳۸۶).
شکل۲- ۶-ارتباط بین بیانیه مأموریت، چشم انداز و ارزشهای سازمانی
در این مرحله از پروژه که اولین گام رسمی پروژه بود، رسالت، چشم انداز و ارزش های سازمانی شناسایی و تدوین شدند. مطالعه اسناد رسمی سازمان همانند اساسنامه، به عنوان سند بالادستی و مصاحبه با مدیران ارشد به عنوان افراد کلیدی مطالعه سند چشم انداز بیست ساله کشور، به عنوان سند ملی بخش دولتی فعالیتهای کلیدی این مرحله از کار بودند.
۲-۷-۱ تحلیل محیط درونی
برای بررسی سیستماتیک راه های دستیابی یک سازمان به مزیت رقابتی پایدار، باید واحد های استراتژیک سازمان، به طور جداگانه مورد بررسی قرار گیرند. عوامل داخلی اندکی بعد از بررسی عوامل محیطی قابل بررسی هستند؛ زیرا بررسی نقاط قوت و ضعف داخلی، مستلزم شناخت شرکت های هم تراز دیگر و نقاط قوت و ضعف آن ها است. هر سازمان باید بر اتکا بر توانمندیها، قابلیت ها و نقاط قوت خود و باکمک برنامه ریزی و تأمین منابع مناسب، بر کاستی ها، نقصان و ضعف های خود غلبه نماید. این امر در کنار توجه به فرصت ها و تهدیدها که عوامل خارجی هستند، چارچوب لازم برای تدوین استراتژی را فراهم میکنند. به طور کلی شناخت نقاط قوت و ضعف برای هر گونه تحلیلی سازمانی، به خصوص برای استراتژی، مدیریت تغییر و بهبود اهمیت حیاتی دارند.
تجزیه و تحلیل داخلی
شکل۲- ۷-تجزیه و تحلیل محیط داخلی سازمان
۲-۷-۲ تحلیل محیط بیرونی
هر سازمان با اتکا بر فرصت های محیطی و پیش روی خود و با کمک سیاست گذاری و برنامه عملکردی مناسب، به تهدید های محیطی پاسخی مناسب داده، و واکنش لازم خود را نشان میدهد تا ضمن بقا و حفظ جایگاه خود درجامعه، به هدف های مورد نظر خود دست یابد. این امر، در کنار توجه به قوت ها و ضعف ها که عوامل داخلی هستند، چارچوب لازم برای تدوین استراتژی را فراهم میکند. به طور کلی، شناخت فرصت ها و تهدید ها برای حفظ هوشمندی، سازمانی از اهمیت خاصی بر خوردار هستند در هر فعالیت سازمانی، نیرو ها و عوامل متعددی هستند که عملکرد سازمان متأثر از آن ها است. اهمیت این عوامل به وضعیت داخلی سازمان بستگی دارد ولی عمده ترین عوامل خارجی را می توان در گروه هایی مثل مقررات، اصول و قواعد دولتی و قانونی، وضعیت عرضه اعتبارات مالی و بازار سرمایه، وضعیت عرضه نیروی کار، خدمات در بازار، مشتری و رقابت تقسیم بندی کرد.
تحلیل نیازها و انتظارات ذینفعان اصلی
شناسایی تهدیدها
شناسایی فرصت ها
تحلیل اقتصادی- سیاسی و اجتماعی
تحلیل اقتصادی-سیاسی و اجتماعی
شناسایی فرصت ها
تحلیل نیاز ها و انتظارات ذینفعان اصلی
شناسایی تهدیدها
شکل۲- ۸-تجزیه و تحلیل عوامل خارجی
تحلیل اقتصادی-سیاسی و اجتماعی
شناسایی فرصت ها
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-10-01] [ 06:08:00 ب.ظ ]
|