خرید متن کامل پایان نامه ارشد | ۲-۱۳-۱-۳٫ تحقیق استرانگ و همکارانش[۳۸] (۲۰۰۷) – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
اولاً تغییر طبقه بندی سود خالص را تغییر نمی دهد. اگر استفاده کنندگان از صورتهای مالی صرفا بر سود خالص تمرکز می نمودند، تغییر طبقه بندی اقلام بی مورد بود، اما تک تک مؤلفه های سود برای استفاده کنندگان آگاهی دهنده است و قرارگرفتن اقلام مشابه در یک گروه، تحلیل و پژوهش را برای استفاده کنندگان تسهیل می کند. در طبقه بندی اقلام در صورت حساب سود و زیان، هرچه مؤلفه های سود به فروش کالا یا درآمد اصلی شرکت نزدیک تر باشند، دائمی تر هستند که ظاهراً سرمایه گذاران این مسئله را تشخیص داده (لایپ[۳۴]، ۱۹۸۶؛ بردشاو و اسلوان[۳۵]، ۲۰۰۲) و اقلام و مؤلفه های صورت حساب سود و زیان را به گونه ای متفاوت باهم ارزشیابی می کنند. ثانیاً در حالی که هرسه ابزار مدیریت سود، انتظارات را در قبال عملکرد آتی شرکت بالا میبرند، مدیریت اقلام معوقه و دستکاری در فعالیتهای واقعی اقتصادی موجب کاهش درآمد دوره های آتی یا گذشته می شوند، در مقابل، استفاده از ابزار تغییر طبقه بندی این مسئله را در پی ندارد. درصورتیکه مدیر تنها با بهره گرفتن از تغییر طبقه بندی اقدام به مدیریت سود نماید، سود دوره بعد واقعی می باشد. علاوه براین با توجه به اینکه حسابرسان اکثرا به دنبال علل نوسانات غیرعادی در سود و سایر نسبت ها می باشند، چون سود خالص تغییری ننموده است، حسابرسان کمتر قادر به تشخیص استفاده از این ابزار می باشند.تمرکز یر این ابزار مدیریت سود به دلایلی حائز اهمیت است: اولا هزینه های عملیاتی و غیرعملیاتی ماهیتی کاملاً متفاوت دارند، هزینه های عملیاتی نسبتا پایدارند در حالی که هزینه های غیرعملیاتی برطبق تعریف غیرعادی و یا غیرمعمول هستند. هزینه های غیرعملیاتی به شدت ناپایدارند و سرمایهگذاران نیز بر همین اساس با آن ها برخورد می کنند. به این ترتیب تغییر طبقه بندی بین هزینه های عملیاتی و غیرعملیاتی، اگر دقیقا به وسیله استفادهکنندگان از صورتهای مالی تشخیص داده نشوند، میتواند بر انتظارات و در نتیجه قیمتها تأثیر شایانی بگذارد.تمرکز برروی تغییر طبقه بندی بین اقلام عملیاتی و غیرعملیاتی به چند دلیل آزمونی قوی برای سنجش این ابزار مدیریت سود محسوب می شود:
اولاً : هرکدام از اقلام صورت حساب سود و زیان محتوای اطلاعاتی متفاوتی داشته و سرمایه گذاران با هرکدام اقلام صورت سود و زیان (سود ناخالص، سود عملیاتی و سود خالص) برخوردی متفاوت دارند.
ثانیاًً: اقلام عملیاتی و غیرعملیاتی دارای ماهیتی کاملاً متفاوت میباشند. اقلام عملیاتی نسبتاً پایدارند در حالی که اقلام غیرعملیاتی به شدت ناپایدار بوده و سرمایه گذاران نیز بر همین مبنا با آنان برخورد میکنند. به این ترتیب تغییر طبقه بندی بین اقلام عملیاتی و غیرعملیاتی اگر کاملاً به وسیله استفاده کنندگان تشخیص داده نشود، میتواند بر انتظارات، تصمیم گیری ها و قیمت سهام تأثیر بگذارد(مک وی، ۲۰۰۶)..
۲-۱۳٫ پیشینه موضوع تحقیق
صاحبنظران و پژوهشگران متعددی به موضوع هموارسازی سود پرداختهاند. که در این قسمت تنها برخی از پژوهشهای انجام شده که تا حدی با هدف این پژوهش مرتبط تر میباشند، مورد مطالعه قرار می گیرند.
۲-۱۳-۱٫ پژوهش های انجام شده در خارج از کشور
۲-۱۳-۱-۱٫ تحقیق براون و همکاران[۳۶] (۱۹۹۴)
براون و همکارانش (۱۹۹۴) در مطالعه ای رابطه میان اقلام غیرمترقبه و هموارسازی سود را از منظر تئوری حسابداری اثباتی و با مد نظر قرار دادن رویکرد تغییرطبقه بندی مورد بررسی قرار دادند. به اعتقاد آن ها انگلستان دارای محیط گزارشگری مالی منحصربه فردی میباشد که امکان استفاده از تغییرطبقه بندی را به عنوان یک ابزار مدیریت سود قدرتمند فراهم می آورد. آن ها در مطالعه خود از یک مدل مرتبط با هزینه های بدهی برای تبیین تغییرطبقه بندی مدیریتی و اثر آن بر هموارسازی سود بهره گرفتند. بر اساس یافته های آن ها رابطه مثبتی میان تغییرپذیری سود، نسبت پرداخت سود تقسیمی و سهم اختیارات مدیریت وجود دارد. یافته ها حاکی از این است که هموارسازی به طور مستقیم با میزان تأثیر رویه های طبقه بندی مرتبط میباشد.
۲-۱۳-۱-۲٫ تحقیق مک وی[۳۷] (۲۰۰۶)
مک وی در مقاله ای تحت عنوان «مدیریت سود با بهره گرفتن از تغییر طبقه بندی اقلام صورت حساب سود و زیان» در سال ۲۰۰۶ به بررسی رابطه بین اقلام خاص (اقلام غیرمترقبه و استثنایی) و تغییر غیرمنتظره در سود می پردازد. وی برای انجام تحقیق ۵۰۰ شرکت را به عنوان نمونه مطالعاتی خود انتخاب نمود و اطلاعاتی مانند فروش، سود عملیاتی قبل از استهلاک، اقلام خاص کاهنده سود، اقلام تعهدی و دوره گردش خالص دارایی ها را برای سالهای ۲۰۰۰-۱۹۹۶ گردآوری کردند. سپس بااستفاده از اطلاعات مذکور به محاسبه سود مورد انتظار و تغییر غیرمنتظره در سود پرداختند و نهایتاً رابطه بین اقلام خاص و تغییر غیرمنتظره در سود تست گردیده است. نتایج تحقیق نشان میدهد تغییر غیرمنتظره در سود در سال گزارش اقلام خاص خود را نشان می دهد و این تغییر در سال بعد از گزارش اقلام خاص معکوس می شود. علاوه براین مؤلف دریافت که استفاده از این ابزار مدیریت سود (تغییر طبقه بندی اقلام) در زمانی که امکان عمل کردن به پیشبینی تحلیل گر را به مدیران میدهد، رایج تر است. و نهایتاً اینکه ظاهراً سرمایه گذاران در سال بعد از انجام مدیریت سود از نسبت به حذف این اقلام در صورت سود و زیان واکنش منفی نشان می دهند.
۲-۱۳-۱-۳٫ تحقیق استرانگ و همکارانش[۳۸] (۲۰۰۷)
استرانگ و همکارانش در مطالعه ای هموارسازی سود از طریق تغییرطبقه بندی را با درنظر گرفتن اثر تغییر استاندارد گزارشگری عملکرد کشور انگلیس (FRS3) مورد بررسی قرار دادند. یافته های آن ها حاکی از این است که بعد از تغییر استاندارد FRS3 افزایش قابل ملاحظه ای در استفاده از تغییرطبقه بندی برای هموارسازی سود در میان شرکت های انگلیسی مشاهده می شود. آن ها دلیل این امر را انحراف سودخالص از سود پیشبینی شده بیان کردند. ن ها اینگونه نتیجه گیری کردند که بعد از تغییر استاندارد گزارشگری عملکرد در انگلیس، در راستای برجسته نمودن سودهای پایدار، استفاده از تغیرطبقه بندی افزایش چشمگیری یافته است.
۲-۱۳-۱-۴٫ تحقیق کامرون و گالری[۳۹] (۲۰۰۸)
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-10-01] [ 06:41:00 ب.ظ ]
|