منابع پایان نامه ها – قسمت 18 – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
یک جنبه مهم از توسعه رهبری برنامه ریزی جانشین پروری است. برنامه ریزی جانشین پروری می تواند به عنوان هر تلاشی در تضمین تداوم عملکرد اثربخش یک سازمان، بخش، واحد، یا کار گروهی از طریق ایجاد قیدی برای توسعه، جایگزینی، و استفاده استراتژیک از افراد کلیدی در هر زمانی تعریف شود. اگرچه برنامه ریزی جانشین پروری به طور گسترده ای به عنوان یک عامل مهم برای توسعه نسل بعدی مدیران ارشد شناخته شده است، اما درک کمی در مورد اینکه چه زمانی باید فرایندهای توسعه شروع شوند و چه کسانی باید درگیر شوند وجود دارد. برخی شرکتها زمانهای قابل توجهی را برای برنامه ریزی فرایندهای توسعه رهبری به عنوان بخشی از برنامه ریزی جانشین پروری رسمی صرف کرده اند، در حالی که دیگر شرکتها به طور غیررسمی این را انجام داده اند. این فرایند توسعه ممکن است مأموریتهای شغلی جدید، آموزش رسمی، مرشدیت، حضور در جلسات خارج از مسئولیتهای فعلی فرد، پروژه های خاص، و توسعه ویژه شغلها را در بربگیرد. برنامه ریزی جانشین پروری چالشی برای شرکتها در یافتن، توسعه، و گماشتن رهبران جدید بدون وقفه ایجاد کردهاست (Skipper and Bell, 2008: 77). توسعه شایستگی، رسالت اصلی برنامه های جانشین پروری مدرن است که مستلزم حد بالایی از درگیر شدن کارکنان به منظور موفقیت است.
به منظور میسرساختن تداوم رهبری از طریق شناسایی و توسعه متقاضیان با پتانسیل بالا برای پستهای کلیدی رهبری، پیروی از گامهای ذیل در فرایند برنامه ریزی جانشین پروری و رهبری ضروری است:
-
- هیئت مدیره به منظور برنامه ریزی در رهبری[۶۹]؛ که نظارت در فرایند برنامه ریزی را بر عهده دارد.
-
- شناسایی پستهای کلیدی؛ برنامه ریزی رهبری هیئت مدیره پستهای کلیدی در درون سازمان را شناسایی می کند که تاثیر حیاتی بر فعالیتهای سازمانی، از لحاظ عملیاتی و استراتژیکی اعمال می کند.
-
- شناسایی ظرفیت متقاضیان؛ مدیران کلیدی کارکنانی را معرفی میکنند که متقاضیان برنامه ریزی جانشین پروری برای پستهای کلیدی رهبری در برنامه ریزی رهبری هیئت مدیره مورد ملاحظه قرار گرفتهاند.
-
- وظایف مرشد؛ متقاضیان برنامه ریزی جانشین پروری مرشدانی را تعیین خواهند کرد که به توسعه آن ها در فرایند کمک خواهندکرد.
-
- برنامه های توسعه متقاضیان؛ هر متقاضی یک برنامه توسعه خواهد داشت، تواماً به وسیله متقاضی و مرشد او با دادههایی از سرپرستان توسعه مییابد، که نیازهای توسعهای متقاضی را منعکس خواهدکرد.
- بررسی و پیگردی متقاضی؛ برنامه ریزی رهبری هیئت مدیره هر چند وقت یکبار آن را مورد بازنگری قرار میدهد یا این تضمین را به متقاضیان میدهد که پیشرفت مطابق برنامه های توسعهشان انجام می شود (Duran, 2006: 19).
در بررسی که توسط رودگرز (۲۰۱۰) با موضوع شناسایی شایستگیهای رهبری برای ایجاد برنامۀ جانشین پروری رهبری انجام گرفت، پنج تم اصلی استخراج شد که عبارتند از: (۱) موثرترین سبک رهبری رویکرد مشارکتی مبتنی بر دموکراسی و رهبری موقعیتی است. (۲) موثرترین ویژگیها و رفتارهای رهبران در کاریبین بازخورد انتقالی؛ محرک بودن، مشوق، و پشتیبان کارکنان؛ و کار تیمی. (۳) سبک ها، ویژگیها، و رفتارهای مؤثر اخیر رهبران متضمن دستورات و رهنمودهای استبدادی و خواستار شخصیت تهاجمی نوع A هستند. (۴) این رهبران دریافتند که برنامه رسمی شناسایی، آموزش، و آماده کردن کارکنان بسیار مؤثر است. (۵) رهبران در کاریبین تصدیق کردند که انرژی، شور و اشتیاق، نگرش، آموزش و تحصیلشان تعیینکننده موفقیتشان بوده است (Rodgers, 2010, 64).
یافته اصلی که کومی (۲۰۰۴) در بررسی خود مرتبط با این موضوع انجام داد این بود که شایستگیهای رهبری در هر سازمان منحصر بفرد نیستند. بنابرین فرایند توسعه مدل شایستگی رهبری نباید از قلم انداخته شود. این بررسی همچنین نشان داد که تعهد تیم مدیریت ارشد الزامی است و برنامه ریزی باید همتراز با برنامه استراتژیک سازمان باشد. به کارگیری شایستگیهای رهبری به عنوان یک چارچوب، تعیینکننده این امر است که دیگر برنامه ها ممکن است با ابتکار عملهای بیشتر منابع انسانی مرتبط باشد. اجرای این نوع از برنامه مستلزم فرایند مدیریت تغییر خوب است (Comey, 2004, 7).
یک برنامه رهبری می تواند نوعی استراتژی را برای منابع و کارکنان موجود برقرار کند همچنین می تواند سازمان را به منظور مواجه شدن با تغییرات آمادهتر سازد و عملیاتی را برای آینده ارائه دهد. نقش برنامه ریزی جانشین پروری ارائه جهتی برای برنامه ریزی بلندمدت و تضمین بهترین استفاده از منابع به منظور دستیابی به اهداف سازمان است. آن همتراز با ارزشها، رسالتها و اهداف سازمان است. یک برنامه جانشین پروری برنامه هایی را توسعه میدهد که “رشد و ارزیابی پیوسته وظایف و نتایج سازمان” را تضمین می کند. سازمان های موفق برنامه های رسمی بلندمدت دارند که تمام عملیات کسب وکارشان شامل توسعه رهبری را پوشش میدهد.
سازمانها با برنامه های جانشین پروری با اثربخشی بالا مدیران ارشد اجرایی، مدیران ارشد را در سراسر فرایند در برمیگیرد. این مسئولیتی را برای همه سطوح مدیریت در شناسایی و توسعه کاندیداها ایجاد می کند. هنگامی که که کاندیداها شناسایی شدند، بیشتر سازمانها آمال و آرزوهای مسیر پیشرفت شعلی کارکنانشان را مورد توجه قرار می دهند. سازمانها از ارزیابی داده ها راجعبه عملکرد فعلی و آمادگی یا ظرفیتشان استفاده میکنند. این به شناسایی توسعه نیازهای یک داوطلبان کمک می کند. داوطلبان برای انجام وظایف توسعهای و برنامه های آموزش رسمی مطابق با اهداف برنامه انتخاب میشوند. فرایند هم نیازهای سازمان و هم افراد که در برنامه جانشین پروری درگیر هستند را شامل می شود. درگیر کردن کاندیداها در فرایند و شناسایی مسیر پیشرفت شغلی و آرزوهای آن ها یک تناسب بهتری بین فرد- شغل به وجود میآورد. سازمانها زمانی که مدیریت جانشین پروری را با دیگر سیستمهای منابع انسانی یکپارچه و یکی میکنند و به طور استراتژیک با برنامه کلی کسبوکار پیوند می دهند بیشترین سود را خواهند برد.
با نگاه کردن و توجه داشتن به ذخایر فعلی، یک سازمان می تواند از برنامه جانشین پروری و رهبری در افزایش فرصتها به منظور توسعه ظرفیت بالای ایفا کنندگان آن، شناسایی نیازهای جایگزینی آن، و افزایش ذخایر استعداد کارکنان که قابلیت ارتقاء دارند استفاده کند. هنگامی که برنامه ریزی رهبران را از درون توسعه میدهد، سازمانها نیاز خواهند داشت که به شایستگیهای فعلی سازمان توجه کنند و تعیین کنند که چه برنامه های آموزشی و توسعهای برای برآوردهشدن نیازهای آینده ضروری خواهد بود.
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-10-01] [ 06:44:00 ب.ظ ]
|