” لوتا نز”(۲۰۰۰) اظهار می‌دارد که در متون تحقیقی اخیر، نگرش کلی تعهد سازمانی، عامل مهمی برای درک وفهم رفتار سازمانی و پیش‌بینی کننده خوبی برای تمایل به باقی ماندن در شغل آورده شده است (خشنود،۱۳۹۰). ” آلن ” (۱۹۹۷) بیان می‌کند که هویت مکانیسمی برای توسعه تعهد است ،آن ها اعتقاد دارند که هویت اساسا قبل از تعهد اتفاق می افتد و یک عامل ضروری برای تعهد به شمار می رود. هم چنین ” اورلی، چاتمن و کالدول “(۱۹۹۶) بیان می‌کنند که ،میزان ادراک هویت سازمانی بر تعهد سازمانی مؤثر می‌باشد.(بالفور و وکسلر،۱۹۹۶).هویت یابی سازمانی و تعهد سازمانی از جمله مفاهیمی هستند که در سال های اخیر حجم وسیعی از تحقیقات را به خود اختصاص داده‌اند . لزوم افزایش آگاهی مدیران و اداره کنندگان این سازمان ها از عوامل مؤثر برشکل گیری هویت سازمانی و منافع بالقوه حاصل از وجود هویت سازمانی قوی و مستحکم ، بیش از پیش آشکار می شود (محمدی،۱۳:۱۳۹۰).

از آن جایی که یکی از اهداف مهم هر سازمانی ،بالا بردن سطح عملکرد کارکنان و افزایش بهره وری است و از سویی دیگر سرعت و دقت در دست یابی به اهداف و کارکرد و بهره وری مؤثر هر سازمانی نیز بستگی زیادی به کارکنان وفادار و متعهد دارد که نسبت به سازمان خود تعهد داشته باشند، شناخت عوامل و شرایط مؤثر بر هویت و تعهد سازمانی می‌تواند هر سازمانی را در بهبود عملکرد و جذب افراد توانمند یاری بخشد.(خورشید،۱۳۸۸) .

۱-۴ چارچوب نظری

این تحقیق در درجه اول سعی دارد تا به مؤلفه‌ هایی توجه کند که بر اساس شواهد تحقیقاتی در درون و بیرون سازمان از عناصر اثرگذار بر هویت سازمانی هستند. در درجه دوم شناسایی متغیرهای مرتبط با هویت سازمانی به زعم “پرات”(۲۰۰۰) منافع مطلوبی را برای فرد و سازمان به ارمغان می آورد. از آن جمله : احساس قوی تر تعلق یا پیوستگی ،تعهد سازمانی بالا ، مشارکت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی.

به خاطر این که مطالعه هویت سازمانی ، شناخت و بررسی ادراک کارکنان و میزان تعلق آن ها به اهداف و ارزش های سازمانی را امکان پذیر خواهد ساخت، مطالعه ادراک و تعلق کارکنان شرکت توزیع نیروی برق منطقه شمیران سبب افزایش کارآمدی این سازمان خواهد بود.

داشتن کارکنانی که علاوه بر درونی ساختن ارزش‌ها و هدف های سازمان آن ها را متعلق به خود نیز بدانند، این اطمینان را به وجود می آورد که افراد هم در ظاهر و هم در باطن، در جهت تامین منافع سازمان عمل می‌کنند.(دونا،۱۳۷۹)

سوم این که درک نوع تعهد سازمانی کارکنان سازمان نیز از دلایل ضروری این پژوهش است. چون آن گونه که کاواس[۵](۲۰۰۳) بیان می‌کند: ارزش تعهد کارکنان به سازمان ، وابسته به نوع تعهد است که آیا تعهد مبتنی بر خواست درونی کارکنان است و یا تعهد او از روی اجبار است. برای نمونه تعهد عاطفی به سازمان ،مؤلفه‌ ای از تعهد سازمانی است که پیامدهای مطلوبی نظیر تمایل پایین به ترک خدمت ،غیبت و کم کاری و پذیرش بالا برای تغییر را به دلایل مستدلی چون دلبستگی هیجانی، همانند سازی و پایبندی به سازمان و اهداف آن ،به همراه دارد. هم چنین آگاهی از میزان تعهد سازمانی کارکنان شرکت توزیع نیروی برق پیش‌بینی کننده مفیدی در رفتار آن ها خواهد بود.چرا که آن گونه که عریضی (۱۳۸۴) بیان می‌کند: کارکنانی که دارای تعهد بالاتری هستند، نظم بیشتر در کار خود دارند، مدت بیشتری در سازمان می مانند و بیشتر کار می‌کنند.

۱-۵ مدل تحقیق

توجه رسانه ها

وجهه خارجی سازمان

عوامل داخلی

عوامل خارجی

ارتباطات خارجی سازمان

(Dhalla,2007,246) , (Thomas,2001),(Dukerich,2002)

(Dhalla,2007,246) , (Empson,2004) , (Thomas,2001) , (Dukerich,2002,507-33)

, (shelley,2000) , (Dukerich,2002), (Dhalla,2007, 246)

تعهد عاطفی

Dhalla,2007:246

(Allen& meyer(1997)

(Knippenberg & Sleebos ,2006,571-84) , (Bartels,2006,50) , (Harvey,2004,275-94) , (Haslam,2003)

هویت سازمانی

(Allen& meyer(1)

تعهد مستمر

تعهد سازمانی

Dhalla,2007:246

(Allen& meyer(1997)

تعهد هنجاری

تیم مدیران عالی سازمان

(Dhalla,2007,246) , (Dukerich, 2002)

(Dhalla,2007,246) , (Dukerich,2002)

مدیریت منابع انسانی

(Dhalla,2007,246) , (Dukerich,2002) , (Haslam,2007)

(Dhalla, 2007,246) ,(Dukerich,2002) , (Balmer,2001)

عملیات سازمان

ارتباطات داخلی سازمان

۱-۶ فرضیه‌ها ی تحقیق:

H1: هویت سازمانی بر تعهد سازمانی اثر دارد.

H2: توجه مثبت رسانه ها به سازمان برشکل گیری تعهد سازمانی تاثیر دارد.

H3: وجهه خارجی سازمان بر شکل گیری تعهد سازمانی تاثیر دارد.

H4: ارتباطات خارجی سازمان برشکل گیری تعهد سازمانی تاثیر دارد.

H5: اقدامات تیم مدیران عالی برشکل گیری تعهد سازمانی تاثیر دارد.

H6: اقدامات مدیریت منابع انسانی بر شکل گیری تعهد سازمانی تاثیر دارد.

H7: ارتباطات داخلی سازمان بر شکل گیری تعهد سازمانی تاثیر دارد.

H8: عملیات سازمان بر شکل گیری تعهد سازمانی تاثیر دارد.

۱-۷ روش تحقیق

تحقیق حاضر از لحاظ هدف ،کاربردی است و از نظر روش تحقیق از نوع توصیفی – پیمایشی است . در این نوع تحقیق رابطه میان متغیر ها بر اساس هدف تحقیق تحلیل می‌گردد .

۱-۸ قلمرو تحقیق

الف: قلمرو موضوعی:

قلمرو موضوعی این تحقیق درحوزه رفتار سازمانی است.

ب: قلمرو زمانی:

فرایند این تحقیق از ابتدای سال ۱۳۹۳انجام و در خرداد ماه ۱۳۹۳ پرسش نامه توزیع و جمع‌ آوری شد.

ج: قلمرو مکانی:

قلمرو مکانی شرکت توزیع نیروی برق تهران ،منطقه شمیران می‌باشد .

۱-۹ جامعه آماری و حجم نمونه

در تحقیق حاضر جامعه آماری کلیه کارکنان شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ منطقه شمیران می‌باشد که شامل ۲۳۴ نفر است.

به تمامی عناصر تحت بررسی که به گروه تعریف شده­ای تعلق دارد، جامعه گویند ( رنجبران، ۱۳۸۶، ص۳۷۹ ).

نمونه به مجموعه عناصری گفته می­ شود که معرف بخشی از جامعه باشد. منظور از معرف بودن، آن است که همه صفات جامعه، مخصوصاً صفاتی که از نظر موضوع دارای اهمیت است، به تناسب در نمونه وجود داشته باشد (همان منبع).

در تحقیق حاضر برای انتخاب نمونه، از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده خواهد شد. در این نوع نمونه گیری هر یک از اعضای جامعه تعریف شده ، شانس برابر و مستقلی برای قرارگرفتن در نمونه دارند. منظور از مستقل بودن این است که انتخاب یک عضو به هیچ عنوان در انتخاب سایر اعضای جامعه تاثیر ندارد. بدین منظور جامعه آماری از بین کلیه کارکنان شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ منطقه برق شمیران است که شامل ۲۳۴ نفر می‌باشند ، انتخاب خواهد شد.

۱-۱۰ ابزار گرد آوری داده ها

مهم ترین روش های گردآوری اطلاعات در تحقیق حاضر بدین شرح است:

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...