واضح است که هر قدر نرخ ذخیره قانونی بانک‌ها نزد بانک مرکزی بیشتر باشد قدرت تولید پول بانک‌ها تضعیف شده و حجم کلی نقدینگی به سمت مقدار پایه پولی میل می‌کند

۲-۶-۵ مفهوم نرخ بازگشت سرمایه

تعادل درآمدها و هزینه ها همواه تحت نرخ مشخصی امکان پذیر است که به آن، نرخ بازگشت سرمایه می گوییم.یا ارزش خالص فعلی در این روش تمامی دریافت و پرداخت های طی دوره های مختلف را به دوره اول می آوریم، یا ارزش فعلی را برای هریک حساب کرده و با هم جمع می‌کنیم.

معیارهای مبتنی بر اطلاعات حسابداری و اطلاعات بازار

این معیارها علاوه بر استفاده از اطلاعات موجود در صورت های مالی اساسی و یادداشت های همراه، اغلب از اطلاعات بازاز نیز برای اندازه گیری عملکرد شرکت استفاده می نمایند. بهمین دلیل این معیارها علاوه بر حفظ مزایای معیارهای قبلی، برخی از معایب آن ها را نیز برطرف می‌کنند. بعبارتی چون از اطلاعات بازار نیز استفاده می‌کنیم، معیارها تا حدودی مربوط تر هستند و بیشتر با واقعیت همخوانی دارند ولی از قابلیت اتکاﺀ کمتری برخوردارند و به دلیل اینکه اطلاعات بازا دائماً در حال تغییر می‌باشند این معیارها نسبتا بی ثبات هستند. در حالت کلی این معیارها نسبت به معیارهای مبتنی بر اطلاعات تاریخی ارجحیت دارند و عملکرد شرکت را دقیق تر اندازه گیری می‌کنند. این معیارها شامل نسبت قیمت به سود (P/E)، نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری سهام و نسبت Q توبین می‌باشد. (جهانخانی و ظریف فرد، ۱۳۷۴)

معیارهای اقتصادی سعی می‌کنند با تبدیل اطلاعات حسابداری از طریق انجام برخی تعدیلات به اطلاعات اقتصادی، اطلاعات اقتصادی را مبنای ارزیابی عملکرد شرکت ها قرار دهند‏، بعبارت دیگر این معیارها عملکرد شرکت را با توجه به قدرت کسب سود دارایی های موجود و سرمایه گذاری بالقوه و باعنایت به نرخ بازده و نرخ هزینه سرمایه، ارزیابی می‌کنند. (جهانخانی و ظریف فرد، ۱۳۷۴)

مهمترین معیارهای که در زمینه ارزیابی عملکرد با بهره گرفتن از معیارهای اقتصادی وجود دارند عبارتند از:

ارزش افزوده بازار ، ارزش افزوده اقتصادی ،ارزش افزوده اقتصادی تعدیل شده.

وقتی می‌خواهیم به بررسی عملکرد شرکتی‌ بپردازیم تمام توجه ما به صورت سود و زیان آن جلب‌ می‌شود،زیرا سود یا زیانی که شرکت طی یک سال‌ کسب کرده،عامل بسیار مهمی برای شناخت‌ چگونگی عملکرد آن است.امّا صورت سود و زیان‌ ممکن است تمامی رویدادهای با اهمیت رخ داده در طول سال را منعکس نکند.برای مثال اگر ارزش‌ دارایی‌های شرکت به دلیل تجدید ارزیابی طی دوره‌ افزایش یابد،با وجود نقش مهم این موضوع در عملکرد مالی شرکت،‌بر اساس اصول حسابداری از یک طرف دارایی‌های ثابت شرکت افزایش می‌یابد و از طرف دیگر اندوخته تجدید ارزیابی ایجاد می‌شود و این موضوع انعکاسی در صورت سود و زیان نخواهد داشت.

ریچارد ال . دفت سود آوری نشان دهنده ی عملکرد کلی سازمان های انتفاعی است . امکان دارد سودآوری بر حسب سود خالص ، سود هر سهم یا بازده ی سرمایه گذاری بیان شود . سایر هدف های کلی سازمان عبارت اند از رشد وحجم تولید . افزایش فروش یا سود در طول یک دوره ی زمانی معین را رشد می‌نامند . حجم فعالیت یعنی کل فروش ، محصولات یا خدماتی که ارائه می شود .

۲-۷ مفهوم اثر بخشی

اثربخشی سازمان درجه یا میزانی که سازمان به هدف های مورد نظر خود نایل می‌آید . (ریچارد ال . دفت ) به طور کلی ،در یک سازمان ، محاسبه اثربخشی چندان ساده نیست . برای سنجش یا اندازه گیری اثربخشی سازمان از سه روش با عنوان رویکرد مبتنی بر هدف که به جنبه محصول یا تولید سازمان توجه می شود و نیز اینکه آیا سازمان به اهداف خود رسیده است یا خیر و رویکرد مبتنی بر تامین منابع سیستم که به نقطه آغاز فرایند تولید سازمان توجه می شود ، و اینکه آیا سازمان برای ارائه عملکرد بسیار خوب توانسته است منابع لازم را به صورتی مؤثر تامین نماید .

برای سنجش یا اندازه گیری اثر بخشی سازمان با بهره گرفتن از روش مبتنی بر فرایند درونی ، به فعالیت های درون سازمان توجه می شود و با بهره گرفتن از شاخص های کارایی و سلامت درون سازمان ، اثربخشی سازمان اندازه گیری می شود .

کارایی را مقایسه میزان خروجی ها با توجه به میزان ورودی یا میزان داده نسبت به ستاده با توجه به اهداف تعریف شده برای سیستم می‌نامند. بهره وری را نیز استفاده هر چه بهتر از منابع موجود جهت تولید فعلی یا بیشتر تعریف می‌کنند.

بهره وری و کارایی با یکدیگر ارتباطی بسیار نزدیک دارند به گونه ای که می توان ادعا کرد که کارایی و بهره وری لازم و ملزوم یکدیگرند و موفقیت یکی فاعل یا مفعول موفقیت دیگری است. اما اثر بخشی در رده بالاتری از لحاظ جامعیت نسبت به کارایی و بهره وری قرار دارد.( ریچارد ال. دفت ) دیدگاه یک مدیر اثر بخش یک دیدگاه همه جانبه و کلان است . اثر بخشی مؤلفه‌ و ویژگی اصلی سازمان‌های پیشرو امروزی است که اتفاقا از ارکان اصلی آن کارایی و بهره وری هستند. در واقع موفقیت واقعی مدیر در گرو اثر بخشی وی برای کسب هدف و کارایی عملکرد است.

۲-۸ مفهوم تسلط شرکت ‌بر بازار

اندازه گیری قدرت یک نام تجاری ،محصول ،خدمات و یا شرکت ،نسبت به ارائه رقابت است . اغلب یک عنصر جغرافیایی در چشم انداز رقابت وجود دارد . در تعریف تسلط بر بازار،شما باید ببینید تا چه حد یک محصول یا نام تجاری یا کنترل دسته بندی محصولات شرکت در یک منطقه جغرافیایی غالب است .

بخش دوم : پیشینه ی پژوهش

۲-۹ رابطه ی بین فرهنگ بازارمحوری و عملکرد بازرگانی

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...