دانلود پایان نامه و مقاله | ۲-۱۹ دستاوردهای بازار رقابتی – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
اغلب بهانههای دخالت دولت در حوزه فعالیتهای اقتصادی روی عملکرد نامناسب بازارهای آزاد متمرکز است، قوانین مربوط به تسهیل رقابت و منع انحصار از این قاعده مستثنی نیستند.
این قوانین مدعی کارآمدتر کردن بازارها و ممانعت از شکلگیری انحصارها هستند، اما نتیجه عملی آن ها تسلط بیشتر دیوانسالاران دولتی بر فعالیتهای اقتصادی است و نه تنها رقابتیتر شدن بیشتر بازارها را به همراه نمیآورد بلکه موجب اعمال محدودیتهای بیشتری بر فعالیتهای بنگاهها میشوند.
۲-۱۹ دستاوردهای بازار رقابتی
بازار رقابتی در درجه اول یک شبکه اطلاع رسانی بسیار کارآمد در خصوص خواسته ها و ترجیحات افراد در رابطه با بهره گرفتن از منابع کمیاب است. قیمت های نسبی بازار و تغییرات آن ها، از یک سو حامل بار اطلاعاتی بسیار مهمی درباره اولویتهای مصرفی مردم میباشند و از سوی دیگر در بر دارنده امکانات تولیدی هستند. مردم با انتخابهای اقتصادی آزادانه خود در مورد خرید یا امتناع از خرید کالاهای مختلف، سیستم اطلاع رسانی خودکاری را در جامعه به وجود می آورند، به طوری که در سایه آن، تخصیص منابع در دسترس، جهت استفاده بهینه بر حسب اولویت های افراد سوق داده
می شود .برخلاف آنچه که مخالفان نظام بازار میگویند، آزادی انتخاب در این سیستم، نه تنها به معنای نابسامانی و هرج و مرج نیست، بلکه موجد نظم های چند مرکزی بسیار پیچید های است که از نظر توان انتقال سریع اطلاعات به مشارکت کنندگان مستقل و پراکنده، به هیچ وجه قابل قیاس با نظم های سازمانی کنترل شده تک مرکزی نیست .اطلاعات مربوط به تصمیمات مصرف کنندگان و تولیدکنندگان در خصوص چگونگی استفاده از منابع اقتصادی به طور خودکار و با سرعت، از طریق مکانیزم قیمت ها در میان کلیه افراد ذینفع بازار پراکنده میشوند و در نتیجه، کل سیستم در سایه عقلانیت ناشی از اطلاعات درست و کارآمد عمل میکند. علاوه بر کارایی ناشی از شبکه
اطلاع رسانی، بازار رقابتی دارای دو ویژگی بسیار مهم دیگر است. این دو ویژگی که البته در ارتباط بسیار نزدیک با خاصیت اطلاع رسانی هستند، عبارتند از این واقعیت که فرایند رقابتی، همیشه و در همه جا از جمله بازار به صورت اسلوب اکتشاف و خلاقیت عمل میکند. در عرصه مسابقات ورزشی نیز آنچه در جریان رقابت اتفاق می افتد در درجه اول کشف بهترین ها و در عین حال، ایجاد انگیز و مهیا نمودن امکانات مناسب برای خلاقیت ها است. این فرایند اکتشاف و خلاقیت به طریق اولی در شکل بسیار پیچیده تری در بازار رقابتی وجود دارد. شیوه های کم هزینه تر تولید، محصولات جدید و جایگزین چه در خصوص کالاهای مصرفی و چه در خصوص کالاهای سرمایه ای همگی در نتیجه فرایند رقابتی شکل می گیرند. کارآفرینان، مدیران برتر، تکنولوژی یها و محصولات جدید در فرایند رقابتی شناخته میشوند و مورد استفاده عمومی قرار می گیرند. تولیدکنند های که رقیبی ندارد، چندان نیازی به بالا بردن بهره وری تولید خود نمی بیند و انگیز های برای تحقیق و جستوجوی رو شهای تولید کم هزینه تر و محصولات بهتر ندارد. حتی می توان گفت ضرورت رفتار عقلایی از سوی تولیدکنندگان، عمدتاًً ناشی از قرار گرفتن در چارچوب ضروریات شرایط رقابتی است. هر بنگاهی که در شرایط رقابتی قرار میگیرد، ناگزیر است رفتار عقلایی از خود نشان دهد و از اتلاف منابع و مدیریت ناکارآمد اجتناب ورزد، وگرنه ناگزیر به ترک صحنه رقابت می شود.
(غنی نژاد،۱۳۸۹،۱۹)
۲-۲۰ مروری بر تحقیقات گذشته
۲-۲۰-۱ مروری بر تحقیقات داخلی
در تحقیق بررسی تأثیر ویژگی های شرکت ها برساختارسرمایه حسنعلی سینایی، علی رضاییان (۱۳۸۸) اثر متغیرهای درونی شرکت از جمله اندازه ی شرکت ، سودآوری، دارایی های مشهود و فرصت های رشد، با در نظر گرفتن تئوری نمایندگی از طریق توجه به ترکیب مالکیت و نیز نوع فعالیت شرکت ها در قالب صنایع مختلف بر اهرم مالی(ساختار سرمایه) مورد بررسی و آزمون قرار گرفته است. بدین منظور از آزمون غیرخطی (کوانتیل ) استفاده شده است. اثر متغیرهای درون شرکتی بر تصمیمات تأمین مالی شرکتها، با توجه به نتایج به دست آمده در این روش و با وجود انجام تعدیلات لازم برروی داده های مورد تحلیل، چندان نیز دور از واقعیت نیست.
نمازی وشیرزاده (۱۳۸۷) به بررسی رابطه ساختارسرمایه و سود آوری شرکت های عضوبورس اوراق بهادار تهران پرداختند و به این نتیجه رسیدند که رابطه ضعیفی بین ساختارمالی و سود آوری شرکتها وجود دارد و این رابطه درصنایع مختلف متفاوت است.
درپژوهش انجام شده سلیمی واحمدپور(۱۳۸۶) رابطه میان نوع صنعت و اندازه صنعت بر ساختارسرمایه در شرکتهای پذیرفته شده دربورس اوراق بهادارتهران مورد بررسی قرارگرفته است فرضیه صفر یکسان بودن ساختارسرمایه شرکتها درصنایع بورس اوراق بهادار تهران بود، که آزمون به صورت مقطعی و با استفاده ازروش آماری ناپارامتریک کروسکال – والیس انجام پذیرفت وفرضیه صفر رد گردید، درقسمت بعد، شرکتها بدون درنظرگرفتن نوع صنعت بررسی شدند که هدف تأیید وجود رابطه میان اندازه وساختارسرمایه بود. این کار با محاسبه ضریب همبستگی اسپیرمن انجام شد. ازآنجا که ضریب همبستگی در همه ی سالهای مورد آزمون بااهمیت نبود، رابطه ی میان اندازه و ساختارمالی تأیید نشد.
پژوهش بررسی عوامل داخلی شرکتها بر چگونگی شکل گیری ساختارسرمایه شرکتهای بورس اوراق بهادارتهران حسنعلی سینائی (۱۳۸۸) با استفاده ازروش های تجزیه وتحلیل توصیفی و استنباطی و روش رگرسیون کوانتیل به بررسی روابط خطی و غیرخطی بین متغیرها در توزیع مختلف داده ها و به تناسب حجم داده ها، تاثیر عوامل وضعیت داراییها، اندازه شرکت، میزان سودآوری و فرصت های رشد بر استفاده از روش تامین مالی اهرمی مورد سنجش قرارگرفته است، نتایج حاصله ضمن تأیید اثر عوامل خاص هر صنعت بر ساختارمالی شرکتها پیشنهادات ویژه ای نیز به منظور استفاده مدیران ارائه نموده است.
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-10-01] [ 06:05:00 ب.ظ ]
|