۲-۸٫فاکتورهای محیطی

به نظر می­رسد که فاکتورهای محیطی موجود در اوایل زندگی تعیین ‌می‌کنند که کدام یک از افراد آتوپیک،آسماتیک خواهند شد. شیوع رو به افزایش آسم (به ویژه در کشورهای در حال توسعه)طی چند دهه گذشته،اهمیت مکانیسم­های محیطی و تداخل اثرشان با استعداد ژنتیکی را نشان می­دهد.

۲-۸-۱٫فرضیه بهداشت[۸]

مشاهده این موضوع که حساسیت آلرژیک و آسم در کودکان دارای خواهر و برادرهای بزرگ­تر کمتر شایع بوده است،در ابتدا پیشنهاد کننده این بود که میزان پایین­تر عفونت ممکن است یک فاکتور خطر برای ابتلا به آسم در جوامع پیشرفته باشد. فرضیه بهداشت بیانگر این است که فقدان عفونت در کودکی منجر به حفظ سلول­هایهای TH1می­شود،در حالی که تماس با عفونت­ها و آندوتوکسین منجر به شیفت پاسخ ایمنی به سمت غلبه TH2حفاظتی شود. بچه­هایی که در مزارعی بزرگ ‌شده‌اند که با مقادیر زیادی از اندوتوکسین­ها مواجهه داشته اند کمتر از بچه های رشد کرده در مزارعی که تهیه لبنیات دارند،حساسیت­های آلرژیک نشان می­ دهند. عفونت انگلی روده­ای نیز می ­تواند با کاهش خطر آسم مرتبط باشد. در حالی که حمایت­های اپیدمیولوژیک قابل توجهی برای فرضیه بهداشت وجود دارد،این فرضیه نمی­تواند دلایل قابل قبولی برای افزایش همزمان بیماری­های مرتبط باTH1،نظیر دیابت ملیتوس ارائه دهد.

۲-۸-۲ رژیم غذایی

نقش فاکتورهای رژیم غذایی بحث­برانگیز است. مطالعات مشاهده­ای نشان داده ­اند که رژیم­های با آنتی­اکسیدانپایین (نظیر ویتامین A و ویتامین C،منیزیم،سلینیم و چربی غیر اشباع چندگانه امگا-۳ یا روغن ماهی) یا رژیم های با سطح سدیم و چربی غیر اشباع چندگانه امگا-۶ بالا با خطر افزایش یافته­ای برای آسم همراه می­باشند. همچنین کمبود ویتامین D نیز می ­تواند منجر به بروز آسم شود. در هر حال،مطالعات مداخله­ای با رژیم­های تکمیلی از نقش قابل ملاحظه فاکتورهای رژیمی حمایت نکرده ­اند. چاقی نیز یک فاکتور خطر مستقل در ایجاد آسم است (به ویژه در خانم­ها)،ولی مکانیسم­های آن هنوز ناشناخته است.

۲-۸-۳٫آلودگی هوا

آلوده کننده­ های هوا مثل دی­اکسید سولفور،اُزُن و اجزای سوخت دیزلی می ­توانند محرک علائم آسم باشند،ولی نقش آلوده­کننده­ های متفاوت هوا در اتیولوژی بیماری هنوز قطعی نیست. بیشتر شواهد بر ضد اهمیت زیاد نقش آلوده­کننده­ های هوایی می­باشند زیرا آسم در شهرهای با سطح آلودگی ترافیکی بالا نسبت به مناطق حومه شهر که سطح آلودگی کمتری دارند،شایع­تر نیست. شیوع آسم در آلمان شرفی با وجود میزان آلودگی خیلی بیشتر نسبت به آلمان غربی خیلی کمتر بوده است،ولی از زمان اتحاد مجدد این نواحی،این تفاوت کمتر شده است. آلودگی هوای داخل منزل ممکن است با وجود مواجهه با اکسیدهای نیتروژن حاصل از اجاق آشپزی و تماس غیرفعال با دود سیگار،مهمتر باشد. شواهدی وجود دارند که سیگار کشیدن مادر می ­تواند یک عامل خطر برای آسم باشد ولی جدا کردن این همراهی از خطر افزایش یافته عفونت­های تنفسی دشوار ‌می‌باشد.

۲-۸-۴٫آلرژن ها

آلرژن­های استنشاقی محرک­های شایعی برای علائم آسم هستند و در حساسیت آلرژیک نیز دخیل می­باشند. مواجهه با مایت­های گرد و غبار در دوران کودکی یک فاکتور خطر برای حساسیت آلرژیک و آسم محسوب می­ شود ولی اجتناب شدید از آلرژن­ها نیز به عنوان عاملی برای کاهش بروز آسم شناخته نشده است. افزایش میزان مایت گرد و غبار در خانه­های با گرمایش مرکزی،تهویه نامناسب و فرش­های تثبیت شده،از علل افزایش شیوع آسم در کشورهای پیشرفته ‌می‌باشد. حیوانات اهلی خانگی به ویژه گربه­ها با حساسیت آلرژیک ارتباط دارند اما مواجهه زود هنگام با گربه­ها در خانه می ­تواند به علت القای تولرانس،نقش محافظتی داشته ­باشد.

۲-۸-۵٫مواجهه شغلی

آسم شغلی[۹]نسبتاً شایع است و ممکن است تا ۱۰% بالغین جوان را تحت تأثیر قرار دهد. بیش از ۲۰۰ عامل حساس کننده شناخته شده است. مواد شیمیایی مثل تولوئن دی­ایزوسیانات[۱۰]و انیدریدتری­ملیتیک[۱۱] می ­توانند منجر به حساس­سازی مستقل از آتوپی شوند. ممکن است افراد با آلرژن­هایی(نظیر آلرژن­های مربوط به حیوانات کوچک در کارکنان آزمایشگاه و آمیلاز قارچی در آرد گندم در نانوایان) در محیط کار مواجهه داشته باشند. آسم شغلی ممکن است با بهبود علائم طی آخر هفته­ها و تعطیلات مورد ظن بالینی قرار گیرد.

۲-۸-۶٫سایر عوامل

عوامل متعدد دیگری در اتیولوژی آسم نقش دارند،این فاکتورها عبارتند از: سن پایین مادر،طول مدت تغذیه با شیر مادر،تولد زودرس و وزن کم هنگام تولد و عدم فعالیت،ولی به نظر نمی­رسد که این عوامل در افزایش اخیر شیوع جهانی آسم نقشی داشته باشند. همچنین ارتباطی بین آسم و مصرف استامینوفن(پاراسیتامول[۱۲]) در کودکی وجود دارد که هنوز قابل توجیه نیست.

۲-۹٫محرک‌های آسم

محرک­های متعددی موجب تنگشدن مجاری هوایی،ویزینگ و تنگی نفس در بیماران مبتلا به آسم می­شوند در حالی که دیدگاه قبلی بر اساس اجتناب از این محرک­ها بوده است؛امروزه شواهدی وجود دارند که بیانگر کنترل ضعیف ‌می‌باشد و نیاز برای افزایش درمان­های کنترلی­(پیشگیری کننده) را نشان می­ دهند.

۲-۹-۱٫آلرژن ها

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...